Categories
business

Zijn bloggers zelfstandigen?

Deze vraag wordt door de RSVZ (voluit het ‘Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen’) met een duidelijke “JA” beantwoord als er op de weblog zelf advertenties van Google AdSense worden getoond. Een voorbeeld van AdSense tekst advertenties zie je hier rechts, want ook deze blog wordt (deels) gesponsord door Google.

Wat is het probleem juist?
Weblogger Bruno Lowagie heeft recent van het RSVZ een brief (als PDF te vinden via de Standaard weblog) ontvangen waarin hem het volgende wordt gezegd:

Het feit van een website permanent en werkelijk ten dienste te stellen van o.m. Amazon/Google die hiervan gebruik maken om potentiële gebruikers te bereiken uit hoofde waarvan inkomsten worden gegenereerd dient als beroepsactiviteit als zelfstandige te worden aangemerkt.

Dus ik moet als blogger zelfstandige worden?
Als je een weblog zou hebben én gesponsorde advertenties toont op je weblog zou je, althans volgens het RSVZ, een statuut als zelfstandige moeten hebben/opstarten. Het bedrag dat Google je via AdSense betaald indien op de tekstadvertenties geklikt wordt is volgens het RSVZ een vorm van inkomsten. Bigevolg moet het ook worden aangegeven via de jaarlijkse belastingsaangifte. Het totaalbedrag van de inkomsten is hierbij niet van belang.

Wie ‘vroeger’ een kleine en onregelmatige bron van inkomsten had naast zijn/haar hoofdinkomen, kon dit ook zo inbrengen in de rubriek ‘inkomsten’. De grens lag hierbij (hier kan ik me vergissen!) op een maximum van EUR 1.500 per jaar, zonder dat hiervoor het opstarten van een zelfstandige activiteit noodzakelijk was. Deze regel blijkt echter gewijzigd, zoals blijkt uit een reactie die Bruno mocht ontvangen van een RSVZ medewerker (gepost op De standaard weblog):

Blijkbaar is die rubriek “occasionele baten” op het deel I van de belastingaangiften (= het deel voor werknemers en ambtenaren) sedert kort geschrapt en moeten inkomsten anders dan uit loondienst of krachtens statuut, aangegeven worden op het deel II (= deel bestemd voor zelfstandigen) onder “diverse inkomsten”, code 1200 voor de man en code 2200 voor de vrouw EN wordt het RSVZ automatisch en onmiddellijk op de hoogte gebracht van het bestaan van die inkomsten.

Gaat mijn weblog me dan meer kosten dan hij opbrengt?
Naar mijn mening niet, integendeel zelfs. De staat geeft via een heel aantal maatregelen, verschillende voordelen aan zelfstandigen waarvan je als loontrekkende niet kan genieten. Door het starten van een zelfstandig bijberoep kan je van een deel van deze maatregelen genieten, zonder de voordelen van je loontrekkende activiteit te verliezen.

Zelfstandige in bijberoep worden kost ook geld
Dit las ik op de Mixette weblog.

Volgens mijn ervaring is dit niet helemaal correct. Een statuut als zelfstandige (zowel in hoofd- als bijberoep) brengt inderdaad kosten met zich mee. Inschrijving bij een ondernemingsloket, openen van een bankrekening, betalen van sociale bijdragen* en enkele andere kosten zijn niet te vermijden en kosten je geld ipv het op te brengen.

MAAR: eens in het bezit van een ondernemingsnummer heb je ook de mogelijkheid bepaalde kosten als beroepskosten in te brengen, waardoor je de BTW mag terugvorderen. Koop je dus een nieuwe PC of iets anders dat nodig is bij de uitoefening van zelfstandige activiteiten, dan betaald de staat je 21% BTW van die aankoop terug. Je internet abonnement deels later terugbetalen zal op zich al de kosten dekken die je ondernemingsnummer je gaat kosten. Op het einde van de rekening zal het starten in bijberoep je zo meer opbrengen dan het je zal kosten. Eigenlijk heb ik nooit begrepen waarom niet iedereen een bijberoep opstart, gezien de vele voordelen die dit in België heeft.

*: sociale bijdragen worden na 3 jaar volledig terugbetaald indien het inkomen uit een bijberoep een bepaalde grens niet bereikt heeft, een grens die de meeste mensen die starten in bijberoep volgens mij niet zullen bereiken.

Conclusie?
Heb je een weblog en genereer je daardoor inkomsten via Google AdSense of een andere sponsor (Amazon, …), start dan als zelfstandige in bijberoep. Vervolgens mag je een heel aantal zaken inbrengen als beroepsonkosten, kosten die je nu ook al maakt maar waarvan de staat je geen BTW terugbetaald. Het voordeel op korte termijn voor het RSVZ wordt op langere termijn (na één jaar) een voordeel voor jezelf als blogger. Heb je in je onmiddellijke omgeving iemand die als zelfstandige in bijberoep werkt, vraag deze persoon even wat voor hem/haar de voor- en nadelen zijn. Elk nadeel heeft ook een voordeel, in dit geval vrees ik vooral een voordeel voor veel bloggers en een nadeel voor de Belgische Staat.

Update
Zoals Jens poste in de comments en zoals Clopin het vermelde op zijn weblog, eens langsgaan bij een boekhouder is zeker geen slecht idee. Een eigen zaak beginnen (ook al is dat in bijberoep) doe je niet op basis van één artikel of voorval. Voor veruit de meeste mensen die via andere kanalen dan hun fulltime job een inkomen genereren kan een zelfstandig bijberoep bepaalde voordelen hebben. Een boekhouder om advies vragen leek me zo evident dat ik het niet in mijn originele post heb vermeld.

Links:
Op deze weblogs vind je meer artikels en/of reacties ivm dit artikel:
weblog van De standaard
Monuments
Pietr
Pekes en Ertjes
Zoekmachine Marketing Blog
BVLG
SeoDslDx
LVB.net
codeboy.be
– …

By Kris

Hi folks! Running around on this globe for over 40 years now, this weblog is a way to share some things and thoughts with you.

18 replies on “Zijn bloggers zelfstandigen?”

Bruno Lowagie maakt ergens gewag van 1200 euro per maand in de beginperiode.
In de praktijk verdiende ik in 2005 gemiddeld bijna 1000 euro per maand. Vandaag de dag is dat gereduceerd tot zo’n 120 euro per maand. Zo werkt dat nu eenmaal bij Google.
Ja dan heb je een extra inkomen van 15000 euro per jaar. Dan is het niet vreemd dat de fiscus komt aankloppen vind ik…

Hola Ine, verwar de fiscus niet met het RSVZ, hé. In 2004 heb ik netjes belastingen betaald op 4969.62 Google + Amazon inkomsten, waarvan ik 1182.46 euro kosten aftrok.
In 2005 heb ik belastingen betaald op 12855.44 inkomsten van Google, Amazon en honoraria voor tijdschriftartikelen die ik schreef.
Ik dacht dat daarmee de kous af was. Van het zelfstandigenstatuut had niemand mij op de hoogte gebracht tot in oktober 2006. Nu hoor ik dat ik de inkomsten uit tijdschriftenartikelen in 2005 verkeerd aangaf: die horen in een andere rubriek en je moet er als auteur geen RSZ op betalen.
In 2006 heb ik wel een opsplitsing gemaakt tussen 5178,70 euro reclame inkomsten (waarvan ik 925,71 euro onkosten aftrok) en 2971,54 euro inkomsten aan Royalties voor mijn boek dat eind 2006 verscheen.
Voor 2007 zullen mijn inkomsten als ‘zelfstandige’ ongeveer het volgende bedragen: slechts 1700 euro van Google; ongeveer 800 euro van Adhese/Enchanté (waarvan de grote helft reeds uitbetaald); $650 van Amazon (dollar geen euro!).
Daar betaal ik graag belastingen op, maar ik vond dat niet de moeite om zelfstandige voor te worden. Tenzij ik natuurlijk de hier gegeven raad opvolg. Kan ik dan mijn benzine als onkosten inbrengen? Etentjes? Lijkt me inderdaad interessanter dan gevreesd ;-)

@Bruno: Als die etentjes en je reiskosten (benzine) onkosten zijn die je gemaakt hebt in functie van je bijberoep en in verhouding staan tot je inkomsten, waarom niet?

Nogal kort door de bocht om te stellen dat je als zelfstandige 21% BTW weerkijgt bij aankoop van een pc, en een pak voordelen hebt.

Je hebt ook een pak nadelen. En in theorie is BTW een nul-operatie en niet wat geld dat je krijgt.

Best eens met een boekhouder gaan parten want is relatief ingewikkeld en verschilt van situatie tot situatie.

Een paar jaar geleden ben ik gestop met ‘zelfstandige in bijberoep’, omdat het mij ongelooflijk veel kostte en bijna niets opbracht. Je vergeet immers de stads- en provinciebelastingen.
175 euro per jaar forfait aan de stad te betalen. Of je nu inkomsten hebt of niet.

Het gaat echt over veel meer dan enkel je onkosten die je maakt voor je website.
UIteraard zijn je hostingkosten aftrekbaar, maar die zijn in veel gevallen minder dan die stadsbelastingen.

Het gezegde is altijd: een goeie boekhouder betaalt zichzelf terug. Ik kan natuurlijk moeilijk de rekening van mijn naamgenoot maken, maar zo naar de ruwe getallen kijkend, moet vanaf een omzet van rond de 10000 EUR/jaar een goeie boekhouder zo je belastingen weten te optimaliseren dat je beter af bent: de trukendoos van een Belgische boekhouder (zelfs als we puur wettelijk bezig blijven) is quasi onuitputtelijk: kilometervergoeding, je internetconnectie, telefoon, abonnementen op vaktijdschriften, je computer, restaurantkosten edm moeten er voor zorgen dat je ‘winst’ (en dus je belastingen) zo laag mogelijk is. Gezien ik op de lvb blog lees dat je vanaf 1200 Eur eigenlijk in de administratieve molen moet zitten, heb je daar inderdaad een ‘problematisch gat’ van een 9000 EUR waar de overheid het de mensen moeilijker maakt dan nodig – maar dat is uiteraard een politieke discussie.

Bon, iText is belangrijk genoeg en er zijn gebruikers genoeg (heb ik ooit zelf nog gebruikt, nu niet meer), dus is denk dat opkrikken van de inkomsten naar 10000 EUR wel moet lukken.

Als iemand een post schrijft over ondernemen en zo mensen er voor kan warm maken vind ik dit zeker positief.

Maar zoals uit de comments blijkt is een bijberoep niet altijd zo evident. Je hebt bijvoorbeeld inderdaad van die pestbelastingen zoals de provinciebelasting. Geen idee wat ik er aan heb, maar elk jaar mag ik een formulier invullen en betalen omdat ik een btw-nummer heb. Aftrek van materiaal, ja maar wel in functie van de omzet.

Met Adsense alleen zal je trouwens geen goeddraaiend bijberoep kunnen opbouwen. Trouwens heel risky.

En btw is een nuloperatie. Of nee, het is uitgestelde nuloperatie want als je btw moet krijgen mag je er maanden op wachten. Als je moet betalen dan is dit meteen.

vraagje,
stel je wil op 1 jan 2009 starten met een bijberoep,mag je dan al in 2008 beroepskosten maken voor dat bijberoep?

Geert: in principe zijn alle kosten die je maakt ifv je bijberoep, ook tijdens de voorbereiding, fiscaal aftrekbaar. Best neem je contact op met een boekhouder om af te wegen welke kosten opportuun zijn en welke termijn redelijk is als voorbereiding.

Wij laten ons toch bij voorkeur bijstaan door een boekhouder. De tijd die je investeert om dit als zaakvoerder zelf te doen en uit te zoeken, rendeert beter als we doen waar we zelf goed in zijn.

Een boekhouder is een must. Zeker in een bijberoep, dan heb je sowieso weinig tijd en die tijd wil je investeren in je product of dienst of verkoop ervan. Vraag aan je boekhouder wat je zelf kan doen zoals scannen en uploaden van facturen. Zoek een boekhouder die Yuki gebruikt, daar heb je een luik in waar je zelf als ondernemer het uitvoerend stuk van je boekhouding overneemt. Klopt dat het een kost is als zelfstandige in bijberoep maar je kan deze minimaal houden.

Ik denk niet dat dat zo vanzelfsprekend is voor iedereen. Advies van een boekhouder is inderdaad een goed idee want zij weten waar ze over praten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *