Categories
technology various

Onbeveiligde draadloze netwerken: gebruiken of afblijven?

Wie thuis of op kantoor een draadloos netwerk gebruikt kent het probleem. Is je draadloos netwerk niet voldoende beveiligd dan bestaat het risico dat ook anderen je netwerk kunnen gebruiken om op internet te surfen. Ben je echter zelf onderweg en heb je een WiFi adapter in je laptop, dan kan je zelf ook surfen en je mails beheren via het netwerk van anderen. Handig als je snel toegang wil tot internet buiten het bereik van je eigen netwerk. Goedkoop omdat je zo niet moet inloggen via GPRS of via een (betalend) draadloos netwerk dat wordt uitgebaat door een internetprovider.

Projecten zoals FON zijn gestart vanuit het idee dat het delen van draadloze netwerken sociaal heel wat voordelen kan hebben. Als jij je netwerk open stelt voor anderen en jij kan op jouw beurt ook op hun netwerk terecht, kan je wereldwijd surfen zonder bijkomende kosten. Overal ter wereld toegang tot internet, waarbij je enkel het internet abonnement van je thuis netwerk betaald.

Handig, goedkoop … maar ook strafbaar!

De Belgische wetgeving voorziet een aantal regels om het gebruik van computernetwerken wettelijk te regelen. Dat het kraken van toegangscodes om vervolgens toegang te krijgen tot een pc of netwerk niet is toegelaten begrijpt iedereen wel. Maar ook een onbeveiligde pc of onbeveiligd netwerk mag je wettelijk gezien niet zomaar gebruiken.

Vandaag kan je op Bron: deredactie.be lezen dat het gebruiken van een draadloos netwerk niet zonder risico is:

Man die surft op andermans netwerk opgepakt
In Sint-Gillis-Waas heeft de politie een 22-jarige man opgepakt omdat hij met zijn laptop aan het surfen was op het draadloos netwerk van een buurtbewoner.

De jongeman zat in zijn auto voor het huis van een bewoner in de Margrietstraat. De lokale politie pakte hem op. Na het opstellen van een proces-verbaal kon hij gaan.

De jongeman zal zich moeten verantwoorden voor een inbreuk van hacking, omdat hij zich op onregelmatige manier toegang had verschaft tot het informaticasysteem van een derde.

Het is niet duidelijk of het draadloos netwerk van de bewoner beveiligd was.

Wat is het eigenlijke probleem?

Afhankelijk van de bron kan je stellen dat tussen 40 en 60% van de draadloze netwerken bij thuisgebruikers niet zou beveiligd zijn. Bijgevolg is het vrij eenvoudig om via deze draadloze netwerken te surfen ipv te kiezen voor een duurder alternatief.
Als iedereen het onbeveiligd netwerk van anderen op een correcte manier zou gebruiken is er vrij weinig op aan te merken. Het blijft verboden, maar stoort eigenlijk niemand. Enkele principes zijn daarbij belangrijk, zo gebruik je het netwerk van anderen principieel niet om:

  • bestanden te downloaden die een grote invloed hebben op de datalimiet van de eigenaar
  • activiteiten uit te voeren die de eigenaar van het netwerk problemen kunnen bezorgen
  • op regelmatige basis te gebruiken, zodat je zelf geen internetabonnement moet betalen
  • toegang te bemachtigen tot bestanden op de pc of het netwerk van de eigenaar

Doe je dit wel, dan hou je weinig rekening met het feit dat iemand anders door je surfgedrag in de problemen kan komen, dat iemand anders voor zijn internettoegang betaald heeft en je dus in feite een “gast” bent op zijn of haar netwerk.

Links

  • Het Radio 1 programma Peeters & Pichal had recent veel aandacht voor draadloze netwerken in België; Een link naar het programma kan je hier vinden.
  • In dit programma kwam ook de groep Wardrivers aan het woord. Zonder als hackers actief te zijn leggen ze zich toe op het lokaliseren van onbeveiligde draadloze netwerken in België.
  • Bij Tik vzw een discussie over dit thema.

By Kris

Hi folks! Running around on this globe for over 40 years now, this weblog is a way to share some things and thoughts with you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *