Categories
technology

Firefox add-ons

Naar aanleiding van deze post op Eskimokaka heb ik even een lijstje gemaakt van de add-ons die ik momenteel in mijn Firefox browser gebruik. Meer info over elke add-on is te vinden op de individuele links. Als je zelf en nuttige add-on zou gebruiken die niet in deze lijst staat, laat me dat aub even weten via de comments onderaan … zou me een groot plezier doen!

Adblock (meer info)
Omdat websites nu eenmaal veel sneller laden zonder reclamebanners. Heb je net als ik geen boodschap aan een webpagina vol met banners, met Adblock zorg je dat deze automatisch geblokkeerd worden. Spaart je bovendien heel wat bandbreedte uit, niet onbelangrijk als je via een trage verbinding op het net gaat.

All-in-One Sidebar (meer info)
Heel wat onderdelen (bookmarks, downloads, Sage, …) bestaan uit lijstjes die soms vrij lang kunnen worden. Deze overzichtelijk weergeven kan via een sidebar, waarvan ik deze zeker weet te appreciëren.

Spellingscontrole (meer info)
Download een woordenboek van de talen die je regelmatig gebruikt en je hebt gelijk een spellingscontrole in elk formulier dat je vanaf nu tegenkomt. Zelf heb ik Nederlands, Frans en Engels geïnstalleerd waarbij Engels standaard ingesteld staat. Wisselen van taal gaat heel eenvoudig via de rechter muistoets.

DOM Inspector (meer info)
Niet voor iedereen even nuttig en gebruik deze zelf niet veel meer.

FoxClocks (meer info)
Werk je regelmatig samen met mensen in een andere tijdzone, dan is deze add-on zeker nuttig. Geeft je een direct overzicht van de lokale tijden in de tijdzones die je wil opvolgen, met (als je wil) kleurindicatie die kunnen aangeven of het op die plaats dag of avond is. Zelf kan ik zo de ‘kantooruren’ in bepaalde landen opvolgen, openingstijden van de NYSE, … volledig aan te passen zoals je zelf wil.

HTML Validator (meer info)
Wie actief is als web developer of web designer zal deze add-on wellicht handig vinden. Valideert elke webpagina die je bezoekt en geeft onmiddellijk feedback over eventuele waarschuwingen en fouten. Ontwikkeld op basis van Tidy en OpenSP.

IE View (meer info)
Omdat sommige websites nu eenmaal met Internet Explorer moeten bezocht worden om “goed” te werken is IE View ontzettend handig. Kom je op een webpagina die met IE moét bekeken worden, klik rechts en kies “View this page in IE” om de pagina automatisch in IE te bekijken. Geen gedoe met knippen&plakken meer. Heb je FF als standaard browser ingesteld (uiteraard!), dan kan je in IE View instellen dat bepaalde webpagina’s ALTIJD met IE moeten worden bekeken. De Windows Update pagina’s zijn een goed voorbeeld.

LoremIpsum Content Generator (meer info)
Soms moet je content hebben voor een website in ontwikkeling, maar je wil natuurlijk niet dat je klant gaat lezen wat er op zijn/haar toekomstige site staat. Deze add-on creëert de fameuze ‘Lorem ipsum’ dummytekst voor je.

Mini Map Sidebar (meer info)
Selecteer een adres op een webpagina en deze add-on toont je onmiddellijk de locatie met Google Maps in een sidebar. Werkt prima!

PDF Download (meer info)
Je klikt op een link en plots besef je dat je browser bezig is een PDF document van 100 pagina’s te downloaden ipv een andere webpagina. Niet elke web developer is zo vriendelijk dit duidelijk aan te geven en daar stoorde ik me wel eens aan. Met PDF download zal je bij het aanklikken van zo’n link automatisch de keuze krijgen. Wil je de PDF file bekijken in je browser, downloaden naar je pc of klik je liever ‘cancel’? PDF download geeft je de keuze, zodat je nooit meer 2 minuten moet wachten op een file die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Sage (meer info)
Wie RSS gebruikt kan ik Sage absoluut aanraden. Al sinds ik Firefox gebruik is Sage mijn enige RSS reader en ik heb nooit gedacht aan veranderen. RSS Feeds heb ik geklasseerd in folders, één voor de feeds die ik dagelijks opvolg (1: daily), één voor de wekelijkse (2: weekly) en één voor de maandelijke (3: monthly).

Screengrab (meer info)
Met Screengrab maak ik screenshots van websites op hun volledige hoogte, niet enkel van het deel dat zichtbaar is in je browser. Simpel maar ontzettend handig soms.

Secure Password Generator (meer info)
Heb je regelmatig nood aan een uniek paswoord, dan is deze add-on een handige oplossing. Door het aanpassen van de opties genereer je unieke paswoorden in 1-2-3.

Uppity (meer info)
Wil je één of meerdere levels omhoog in de directory structuur van een webpagina, dan hoef je helemaal geen URL’s meer aan te passen in je adresbalk. Eén klik op de Uppity button brengt je onmiddellijk naar de bovenliggende directory.

Web Developer Toolbar (meer info)
Een zwitsers zakmes voor web developers, met ontzettend veel functies die je leven heel wat makkelijker kunnen maken. Snel switchen tussen een pagina mét of zónder CSS formatering? De combinatie “Ctrl-shift-S” gebruik ik zelf héél regelmatig, maar ook de talloze andere functies zijn geweldig de moeite.

Zo, dat zijn alle add-ons die ik momenteel geïnstalleer heb in Firefox. Ben je zelf een hevige fan of gebruiker van een add-on die niet in deze lijst staat, laat het me even weten via de comments!

By Kris

Hi folks! Running around on this globe for over 40 years now, this weblog is a way to share some things and thoughts with you.

2 replies on “Firefox add-ons”

Die Web Developer Toolbar heb ik ook, het is inderdaad iets dat elke webdeveloper moet hebben.
Sage heb ik natuurlijk ook.
Trouwens, er zijn 2 firefox add-ons die je zeker eens moet proberen: FasterFox en Google Notebook.
Die FasterFox tweakt je FF automatisch zodat hij nog sneller gaat, het verschil merk je echt, en Google Notebook is een klein notaboekje in firefox dat op je Google Accouunt zit. Simpel, en je kan het ook gewoon via andere PC’s bekijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *